Werken Archief
VVA-Spartaan, Bos en Lommer, Amsterdam
2007

Pixel Graffity
Aan de Laan van Spartaan is de afgelopen jaren een prachtig sportcomplex gerealiseerd. VVA Spartaan voetbalt er nu op twee mooie kunstgras velden.
In opdracht van het Stadsdeel Bos en Lommer hebben wij, Arjan Karssen en Irene Fortuyn van Ketter & Co het ontwerp van de hekken en de tribunes gemaakt. Rode tribunes, rode ballenvangnetten en rode pixels. We wilden het 600 meter lange hek, dat straks midden in een woonwijk zal liggen wat minder monotoon maken. Hoe kon het aangeraakt worden, van een handschrift worden voorzien?
Voor in de hekken hebben we kunstof pixels ontworpen die in de mazen van het hek geklikt kunnen worden. Met de voetballers van VVA en jongeren uit de buurt hebben we in december 2007 een graffitiworkshop georganiseerd in de kantine van de voetbalclub. De tijdens deze workshop getekende tags zijn vertaald naar pixelpatronen voor in de mazen van het hekwerk. Daarna is de pixel ontwikkeld en gemaakt. En het idee naar de werkelijkheid kan even duren...
Voor het passend krijgen van de pixel, die wel inklikbaar moest zijn, maar ook stevig moest zitten zijn drie proefmodellen gemaakt én is een speciaal inklikgereedschap ontwikkeld. In augustus en september 2009 zijn bijna alle 12.500 pixels van het patroon in de hekken geplaatst.
De tekeningen voor de hekken tussen de velden zijn gemaakt door de teamleden van C1 en op 15 januari tijdens de opening hebben zij hun eigen patronen in het hek geklikt.
De tussenhekken zullen elk seizoen opnieuw getekend en ingeklikt worden door een ander jeugdteam van de club. Ketter & Co zal daar de komende 3 jaar als sponsor van VVA Spartaan bij betrokken zijn.