Werken Archief
Roden, Stichting Mensinge
Proposal for a garden in memory of the poet Vasalis.

Schetsvoorstel voor een tuin ter nagedachtenis aan M. Vasalis

- de tuin
Natuur, bomen, stenen, parken, seizoenen en het verstrijken van de tijd komen veel voor in de gedichten van Vasalis. Haar heldere observaties reflecteren vaak het verlangen naar de zuiverheid achter de dingen zoals die zich aan ons voordoen.

Ik wil graag een tuin voorstellen die plaats biedt aan de bezoeker en uitnodigt tot reflectie. Een tuin om mentaal en fysiek in te verwijlen, een beeld om in te zijn en zelf af te maken.
De tuin met fruitbomen en stenen.

De boomgaard zal de plattegrond van een gedicht hebben.
De plantlijnen als regels van het gedicht, soms lang dan weer korter. Op de plaats van de interpunctie, de pauze, ligt een steen. Uitvergrote kiezels, gehouwen uit steen. Om naar te kijken, maar ook om vanuit te kijken door erop te gaan zitten.
Meestal liggen die stenen alleen, maar soms ook samen – twee bij dubbele punt of punt komma, drie bij puntje puntje puntje -.

Als onderzoek naar de vorm van de tuin heb ik de gedichten die door Vasalis gepubliceerd zijn omgezet naar plattegronden met een interpunctie van stenen.
Haar gedichten als vorm en ruimte.

- poeziedag in de boomgaard
De boomgaard met als verstilde ankers de stenen.
Met de genereuziteit die de natuur eigen is geeft ze elk seizoen een ander gezicht, bloesem en appels. En die vruchten zijn er om geplukt en gegeten te worden!
Dat gebeurt in het najaar, op de Vasalisdag in de boomgaard voor kinderen van groep 7 of 8 van een basisschool in Roden. De kinderen plukken de appels en krijgen een introductie in de poezie van Vasalis. Rodense kinderen leren zo de belangrijk dichteres uit hún dorp kennen. De kinderen krijgen dan een speciaal voor deze dag gemaakte poster met een bundeling van een aantal gedichten van Vasalis mee.

- de vorm
De keuze van het gedicht dat uiteindelijk gebruikt wordt als plattegrond voor de boomgaard hangt af van de beschikbare ruimte en andere randvoorwaarden. Het is zelfs de vraag of het wel één gedicht moet zijn, of een vertaling van de plattegronden. Die keuze kan later gemaakt worden, liever nu de zuiverheid van het idee tonen.
Het is een schetsontwerp.