Werken Archief
Lunenburgplein, Dordrecht 2005

Lunenburgplein, Dordrecht
Het betreft een plan voor het hele plein, dat een maat heeft van 60 bij 65 meter. Een belangrijke randvoorwaarde is dat het plein niet toegankelijk of recreatief wordt, een groene sfeer krijgt en dat de bestaande populieren behouden blijven.

De plek met wat ik daar aantref, is voor mij vaak aanleiding voor de werken die ik maak. In dit geval hebben de gegeven randvoorwaarden én het plein zoals ik het aantrof geleid tot het voorstel dat in dit boekje is uitgewerkt

Zo wordt het daar gevonden populierenblad de haagvorm, het niet toegankelijke maakt ruimte voor natuur die haar gang kan gaan als heemtuin, en de zaden van wat er daar gaat groeien zijn aanleiding voor de beelden.

De populieren die in de rand buiten de heemtuin staan worden op den duur vervangen door rode Japanse esdoorns. De gestileerde buitenrand met beelden en de bomen die direct uit het grint groeien wordt door een strakke haag gescheiden van de wilde heemtuin aan de binnenkant van het plein. De vorm van de haag, het populierenblad, en de ontwikkeling van de heemtuin zullen van de hooggelegen appartementen goed te zien zijn.