Werken Archief
Oudeland Berkel Rodenrijs, 2005

De veldoven
Via het EKWC komen we terecht bij Wienerbergen, een baksteenproducent met wie we een gesprek hebben over bakken en ovens en drogen en stoken in het veld. Uit dit gesprek begrijpen we dat het bakken van de aarde zoals we dat ons voorgesteld hadden niet zonder meer mogelijk is. Al zouden we de kleigrond droog genoeg krijgen dan nog zou de temperatuur die gehaald kan worden zonder isolatie onder de klei nooit hoog genoeg zijn om een duurzaam produkt te krijgen. En als we niet boven de 1000 graden stoken is de wand na drie jaar helemaal vergraveld, en dat is niet wat we voor ogen hebben. We waren immers op zoek naar een simpel gebaar op de plek met materiaal van de plek, wat daarna een beeld opleverd dat vanzelfsprekend is in het landschap en er iets wezenlijks van toont. Dat verlies je als de techniek te veel gaat overheersen.

Maar het idee van het maken van een pad over de wal door Oudeland én de aangrenzende groen-blauwe bufferzone krijgt in hetzelfde gesprek vorm. We worden geïntroduceerd in de mogelijkheden van de veldoven, een oude manier van maken van bakstenen. In Nederland waren heel veel boeren ook kleiboer, wat betekent dat ze in de winter bakstenen stookten van de klei van hun grond. Dat gebeurde in veldovens, ovens die gemaakt zijn van de te stoken stenen zelf, gestapeld met kooltjes ertussen en afgesmeerd met leem. Afhankelijk van de grootte brandt de oven vervolgens 2-6 weken waarna de stenen gebakken zijn. Dit principe willen we gebruiken in Oudeland. De klei wordt een oven wordt een wandelpad.

Een wandelpad gemaakt van stenen van de klei van Oudeland, gebakken op locatie, dan uitgestraat als pad van 1.20 meter breed. Het pad loopt ongeveer 1500 meter over de wal en door het plangebied en zou aansluitend een lus van ongeveer 1500 meter kunnen maken door de groen-blauwe zone. Het pad zal zo het bedrijventerrein met de omgeving verbinden en biedt gelegenheid voor een wandeling. Met een lengte van 3 kiloneter is het pad heel geschikt voor een lunchwandeling voor de mensen die in het gebied werken.
De uitstraling van het pad is stoer, de stenen zijn handgevormd en verschillend van kleur, het wandelpad wordt een gemaakt en aangeraakt lint in het landschap.

Visit the website www.gebakkenland.nl

 
 
 
 
 
   
 previous